Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami podany z sałatką z grillowanej papryki

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z królika 1 szt
grzyby leśne 20 dkg
śmietana 30% 1/2 szkl
cebula 1/2 szt
masło
Sól ziołowa jodowana Prymat
pieprz kolorowy
przyprawa uniwersalna
Papryka słodka mielona Prymat
Sałatka:
papryka 1 szt
mix sałat
pomidory cherry
cebula
ocet winny
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz
DODATKOWO:
ziemniaki
szczypiorek
żurawina
wino białe wytrawne 3/4 szkl
królik

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami podany z sałatką z grillowanej papryki

Kroki postępowania

1
Udko z królika dokładnie płuczemy i osuszamy. Mięso nacieramy solą ziołową, pieprzem kolorowym, przyprawą oraz słodką papryką. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie na odrobinie masła obsmażamy królika.
Krok 1 - Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami podany z sałatką z grillowanej papryki foto
2
Dodajmy pokrojoną w piórka cebulę. Mięso podlewamy odrobiną wody oraz białym winem. Dusimy około 45 minut. Do mięsa dodajemy grzyby i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy suszoną żurawinę oraz wlewamy śmietanę. Chwilę dusimy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami podany z sałatką z grillowanej papryki foto
3
Przygotowujemy sałatkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Oprószamy solą i układamy na grillu. Chwilę grillujemy, następnie kroimy w paski. Pomidorki kroimy na pół, cebulę w krążki. Sałatę rozdrobniamy. Wszystkie przygotowane składniki łączymy. Dodajemy odrobinę groszku oraz octu winnego. Doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem.
Krok 3 - Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami podany z sałatką z grillowanej papryki foto
4
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Obok układamy królika, polewamy sosem. Na końcu na talerz wykładamy przygotowaną sałatkę.
Krok 4 - Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami podany z sałatką z grillowanej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.03.2014 10:11
pyszne jedzenie
Przepisy Joanny 13.02.2014 22:43
wykwintne danie, mięsko z królika jest pyszne a z takimi dodatkami to poezja smaku:)
alaaa 22.01.2014 23:04
lubię mięso z żurawiną, pycha
olkaaa 13.12.2013 07:54
jeszcze nie próbowałam
Dorian 27.11.2013 07:58
super pyszne
kate.500 24.11.2013 17:40
wyborne jedzonko
RenataZ-et 22.11.2013 21:54
konkretne danie-super!
Lis 22.11.2013 19:44
Ale mam smaka na królika:)
Katarzyna/kate1980 22.11.2013 16:29
uwielbiam królika na pewno skorzystam z przepisu
Olga_SK 20.11.2013 14:17
Eleganckie danie :)
Babciagramolka 20.11.2013 12:54
Ojej - ale bym zjadła królika -podoba mi się przepis
Jusiaa 20.11.2013 11:32
Wykwintne danie, super
Monika10 20.11.2013 11:27
bardzo pyszny obiadek
gosia561 20.11.2013 11:03
dobre mięsko
ONY_za_kare 20.11.2013 10:52
super danie!!
Konczi 20.11.2013 10:46
apetyczne połączenie !
Paolcia 20.11.2013 09:51
smaczne too :)
Janina 20.11.2013 09:50
Same pyszności, smaczny taki obiadek;)
Mniam 20.11.2013 09:49
Taki obiadek to bym z wielką przyjemnością zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak