Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto filo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 szjk mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwyz oliwek
3\\4 szkl mleka lub wody

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto filo

Mąkę mieszamy do kładnie z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę i wodę lub mleko. Wyrabiamy dokładnie ciasto przez kilka minut, zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na części, które przykrywamy ściereczką lub zawijamy w folię, gdyż ciasto szybko wysycha. Po kolei rozwałkowujemy porcje ciasta na bardzo cieńkie placki. Dzielimy je na kwadraty, smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na środek nadzienie i zwijamy w rulon. Ciasto smażymy na rozrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak