Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka
Kroki postępowania
Groch dokładnie przepłukać. Wsypać do garnka, dodać kości i zalać 2,5 l wody. Gotować przez około godzinę, usuwając powstające na powierzchni szumowiny. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Na oleju przesmażyć połowę boczku pokrojonego w kosteczkę i cebulę.
Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po godzinie gotowania, wyjąć kości, dodać do grochu ziemniaki, cebulkę przesmażoną z boczkiem oraz starte na tarce warzywa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą Kucharek i papryką. Gotować jeszcze ok. pół godziny, do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną.
Resztę boczku pokroić w cienkie paseczki i dokładnie wysmażyć na suchej patelni, aby były chrupiące.