Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 800 gram
kiełbasa wędzona 500 gram
łopatka bez kości 300 gram
boczek wędzony 150 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbek
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżka
chili 1 szczypta
sól do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia 2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę zalać letnią, przegotowaną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Wodę odlać, a fasolę zalać świeżą wodą. Dodać liście, ziele i zagotować.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Łopatkę pokroić w mniejszą kostkę, zarumienić na oleju. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić na plasterki, boczek w kostkę. Kiełbasę i boczek zarumienić na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zarumienić na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy i boczku. Podsmażoną cebulę przełożyć do mięsa.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Kiedy fasola będzie na pół miękka dodać do garnka kiełbasę, boczek i cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, koncentrat, słodką paprykę, chili, pieprz i cukier do smaku. Wszystko gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania fasolkę posolić. Podawać gorącą z pieczywem lub ziemniakami.

Rady: Fasolę można także gotować w wodzie, w której się moczyła, jest wtedy bardziej wyrazista w smaku, ale także bardziej ciężkostrawna.
Fasolę można zagęścić w klasyczny sposób, dodając do niej mąkę z wodą lub ugniatając niewielką porcję ugotowanej fasoli i dodanie fasolowego pure do garnka.
Do fasolki można dodać puszkę zmiksowanych pomidorów, wyjdzie równie pysznie, choć bardziej "pomidorowo".
Fasolę należy solić pod koniec gotowania, aby szybciej zmiękła.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 05.03.2014 07:34
nie ma to jak pożywna fasolka po bretońsku :)
IwonaDD 26.01.2014 09:59
wspaniała, rozgrzewająca, w sam raz na taką pogodę jak teraz :)
JOANNA16 20.01.2014 19:47
pyszności)))
Milka100 18.11.2013 14:29
ale apetyczna ta fasolka
Kuchenka 12.11.2013 11:04
też robię taką fasolkę....skusiło mnie to śliczne zdjęcie :)
Kolorowa 11.11.2013 22:17
smakowite składniki ;)
Renata22 11.11.2013 21:39
ale apetyczne zdjęcie!;)
Małgorzata106 11.11.2013 21:11
moja ulubiona
Janina 11.11.2013 20:38
Konkrtetne i smaczne danie ;)
berys18 11.11.2013 19:31
bardzo smakowicie wygląda
Marta1986 11.11.2013 19:24
apetyczna fasolka
idealme 11.11.2013 19:23
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak