Sposób przygotowania

Zagnieść mąkę z 15 dag tłuszczu, 1/4 łyżeczki soli, zółtkami i 3 łyżkami mocno schłodzonej wody. Wstawić pod przykryciem na godzine do lodówki. Pokroić boczek. Resztę na patelni resztę masła, podsmażyć boczek na złocisty kolor. Zdjąć z patelki, sotudzić. Zmieszać kremówkę z kwaśną smietaną dodać jajka. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucić boczek do śmietany. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim okrągłą żaroodporna formę. Zawinąć od góry brzeg ciasta, nadmiar odciąć. Wypełnić forme masą piec 30-40 minut w 200 stopniach

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Kiedyś robiłam ciastka ze skwarkami, super:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a ja nigdy jeszcze takich nie widziałem, dla mnie nowość

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !