Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w musli w sosie żurawinowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
musli 3/4-1 szklanki
orzechy włoskie 1 garść
jajko 1 sztuka
mąka do panierki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
miód 1 łyżka
cynamon 1 szczypta
woda 0,5 szklanki
żurawina
wino czerwone 0,5 literatki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w musli w sosie żurawinowym

Filet myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany filet obtaczamy w mące, jajku oraz musli pomieszanym z orzechami.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy do zrumienienia z obu stron.

Gotowe podajemy polane sosem żurawinowym.

Sos:
Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie by nasze owoce napęczniały. . Gotujemy do momentu odparowania wody. Całość podlewamy winem. Dokładamy miód i cynamon. Chwilkę razem gotujemy. Sos zdejmujemy z ognia i delikatnie miksujemy.

To ciekawy i pyszny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka.
To propozycja dla osób, którym znudził się standardowy kotlet drobiowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.01.2014 00:06
Dobry taki.
pierniczkowo 11.11.2013 09:53
tak zrobiony kurczak musi być pyszny :)
w mojej kuchni 11.11.2013 00:18
pyszne chrupiące mięsko
iwi 11.11.2013 00:04
Pomysłowe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak