Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior pod czosnkowym beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 duży
kiełbasa wiejska 20-30 dkg
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 1 szkl
żółty ser 15-20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior pod czosnkowym beszamelem

Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojoną w plasterki kiełbasą .. Przygotować beszamel ; masło rozpuścić na patelni dodać zmiażdżony czosnek i mąkę.. wymieszać, zagotować ale nie przyrumieniać. Powoli ciągle mieszając dodawać mleko, tyle by sos uzyskał konsystencję gęstej śmietany.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na kalafior z kiełbasą .. po wierzchu posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku ok 20 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 21.02.2014 16:22
Brzmi apetycznie:)
PaniMISIOWA 31.10.2011 12:56
pyszne
Ela15 22.08.2011 09:57
super
angelika14 03.07.2011 12:42
smaczne
Ewa104 22.03.2011 09:03
Uwielbiam kalafiora w sosie czosnkowym,więc i ten pomysł na połączenie tych smaków mi będzie pasował.
banditka 04.10.2010 21:01
fajne :)
bietka 30.09.2010 09:54
Warto by spróbować:)
buksiak12 16.09.2010 14:26
super
Mati13 14.09.2010 14:12
czytajac przepis wydaje mi się to byc smaczne
Lidia11 02.09.2010 11:29
dawno nie jadłam kalafiora musze koniecznie wypróbowac Twój przepis
joasja 02.09.2010 08:47
brzmi smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak