Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z kapustą pekińską

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 30 dag
kiełbasa podwawelska 1/2 kilograma
parówki cienkie 2-3 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidory 1/2 kilograma
papryka 1 sztuka
ketchup 2 łyżki
olej 2 łyżki
smalec 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku
cukinia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kapustą pekińską

Leczo z kapustą pekińską - kolejna wersja leczo z innym, niż tradycyjne dodatki. Kapusta pekińska nie wymaga długiego duszenia i pasuje do papryki, pomidorów i cukinii. 

Kroki postępowania

1
Na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek.
Krok 1 - Leczo z kapustą pekińską foto
2
Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Kiełbasę połączyć z cukinią, dodać poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojone pomidory, ketchup. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Krok 2 - Leczo z kapustą pekińską foto
3
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Krok 3 - Leczo z kapustą pekińską foto

Z jakimi dodatkami podajecie leczo? Najpopularniejsze to bagietka, biały ryż czy kasza bulgur. Ponadto do tradycyjnego przepisu można dodać różne składniki, które odmienią smak tego dania - np. grzyby leśne czy warzywa strączkowe. Zobacz więcej różnych przepisów na leczo:

Leczo z fasolki szparagowej 

Leczo z kalafiorem 

Leczo z kaszą 

Leczo z mięsem mielonym 

Leczo rybne 

Leczo z cukinii do słoików 

Leczo bez papryki 

Leczo z papryką i bakłażanem 

Leczo z cukinią i kiełbasą 

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.11.2013 17:15
Apetyczne leczo.
Milka100 09.11.2013 21:09
Też z pekinką nie robiłam
Pietruszka 09.11.2013 20:46
wygląda bardzo apetycznie
elka72 09.11.2013 20:34
Dobry pomysł,bo z pekinką nie robiłam lecza.
as28 09.11.2013 20:27
z pekińskiej nigdy nie robiłam
noninka77 09.11.2013 19:39
Z pekinką jeszcze nie robiłam leczo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak