Sposób przygotowania

Obrane i umyte pieczarki należy pokroić (w zależności od upodobania można kroić drobno lub, tak jak ja wolę na duże cząstki), cebulkę w pół-krążki i wszystko dusić na masełku.W międzyczasie należy podgrzać wywar (najlepiej warzywny) i w części ciepłego lecz jeszcze nie gorącego wywaru rozpuścić serki topione pamiętając, że trzeba ciągle mieszać roztapiajace się serki aż do uzyskania jednolitej zawiesiny.Resztę wywaru doprowadzić do wrzenia i gdy pieczarki i cebulka się już podduszą należy wszystko dołóżyć do garka z wywarem.Roztopione serki również(ciągle mieszając wywar). Teraz pozostaje doprawić wszystko solą, pieprzem oraz vegetą. Zupkę można podawać z drobnym makaronem lub z pysznymi chrupiącymi grzankami(najlepiej własnej roboty ).Jeśli ktoś lubi ser żółty, to również można go dodać do mojej zupki. Ja kroję w kostkę ser i daję na talerz tuż przed nalaniem zupy. To danie jest idealne na chłodniejsze dni,rewelacyjnie rozgrzewa i syci nawet najwiekszych smakoszy :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !