Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupka serowo-pieczarkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 30-40 dkg
serek topiony duży 2 szt
masło do smażenia
wywar warzywny
ser żółty 20 dkg
sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek. do smaku
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zupka serowo-pieczarkowa

Obrane i umyte pieczarki należy pokroić (w zależności od upodobania można kroić drobno lub, tak jak ja wolę na duże cząstki), cebulkę w pół-krążki i wszystko dusić na masełku.W międzyczasie należy podgrzać wywar (najlepiej warzywny) i w części ciepłego lecz jeszcze nie gorącego wywaru rozpuścić serki topione pamiętając, że trzeba ciągle mieszać roztapiajace się serki aż do uzyskania jednolitej zawiesiny.Resztę wywaru doprowadzić do wrzenia i gdy pieczarki i cebulka się już podduszą należy wszystko dołóżyć do garka z wywarem.Roztopione serki również(ciągle mieszając wywar). Teraz pozostaje doprawić wszystko solą, pieprzem oraz vegetą. Zupkę można podawać z drobnym makaronem lub z pysznymi chrupiącymi grzankami(najlepiej własnej roboty ).Jeśli ktoś lubi ser żółty, to również można go dodać do mojej zupki. Ja kroję w kostkę ser i daję na talerz tuż przed nalaniem zupy. To danie jest idealne na chłodniejsze dni,rewelacyjnie rozgrzewa i syci nawet najwiekszych smakoszy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak