Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki
mleko 2 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól do smaku
Nadzienie:
ser feta 100 gram
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól
kiełbasa 1 laska
SPOIWO:
ser żółty 5 dag
jajko 2 małe sztuki
śmietana 2 łyżki
jarmuż 0,5 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
2
Gotowe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do zrumienia.
Krok 2 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
3
Upieczone naleśniki smarujemy nadzieniem jarmużowym i zwijamy w rulon. Każdy rulon dzielimy na około 4 części krojąc go pod lekkim skosem.
Krok 3 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
4
Tam przygotowane naleśnikowe ślimaczki układamy w przygotowanej formie
Krok 4 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
5
Między ślimaczki układamy plasterki kiełbasy. Całość zalewamy spoiwem i zapiekamy około 30 minut w 180˚C.
Krok 5 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
6
NADZIENIE:
Jarmuż pozbawiamy grubych części liści.
Krok 6 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
7
Tak przygotowany płuczemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście są już miękkie odcedzamy . Po lekkim przestygnięciu odciskamy z wody i kroimy na mniejsze części.
Krok 7 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
8
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Krok 8 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
9
Dokładamy do niej jarmuż. Razem smażymy około 5 minut doprawiając do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser feta. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. Nadzieniem przekładamy naleśniki.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Krok 9 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
10
SPOIWO: Śmietanę miksujemy z startym serem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Zalewamy naleśnikowe ślimaczki.
Krok 10 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto
11
To pomysł na pyszny i zdrowy obiadek:). Zachęca on smakiem i ciekawym wyglądem!
Krok 11 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.12.2016 15:54
Fajnie wygląda
mic 27.01.2014 17:39
swietny przepis, ciekawi mnie dlaczego ma ocene 4/5 a nie max... a szkoda.. chociaz ja sam osobiscie nie zwracam uwagi na ocene.. to tu uwazam ze 5 powinno byc;)
gusia1000 11.01.2014 22:29
Smacznie wygląda.
usmiech 12.12.2013 13:14
ciekawy przepis
Kuchenka 06.11.2013 22:51
świetna potrawa
tomek18 05.11.2013 18:10
rewelacyjny obiadek!!
Mniam 05.11.2013 09:28
Musiało smakować wybornie. Wygląda pięknie, niczym ogon pawia :)
migotka28 04.11.2013 22:20
fajny pomysł na zapiekankę
Jusiaa 04.11.2013 21:38
Bardzo mi się podoba, sam widok zachęca :)
Łucja 04.11.2013 21:24
smacznie wygląda :)
kasienka23 04.11.2013 21:10
świetne danie!
Monika-twin 04.11.2013 20:50
fajny przepis
maciek7 04.11.2013 20:50
przepyszne
Izabela9 04.11.2013 20:49
Super pomysł i fantastyczne wykonanie, ależ ona musi smakować :)
Renata9 04.11.2013 20:27
pyszna zapiekanka
idealme 04.11.2013 20:13
chciałabym spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak