Przepis i sposób przygotowania na: Zwiebelkuchen - ciasto cebulowe
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i ucieramy, dolewamy letnie mleko.
Odstawiamy na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy pracujące drożdże, olej i wbijamy jajka.
Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka lub półplasterki.
W garnku podgrzewamy 4 łyżki oleju i dusimy na nim cebulę pod przykryciem aż zmięknie i stanie się szklista.
Odstawiamy do przestudzenia.
W osobnej misce przygotowujemy sos: śmietanę, mleko i jajka roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy prostokątnej (wym. 40x24 cm).
Wykładamy zeszkloną cebulę i polewamy sosem śmietanowo-jajecznym.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C i pieczemy przez 45 minut.
Smacznego!