Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jedna z lepszych polskich zup - krupnik. Do tego bardzo aromatyczna i pożywna. 

Składniki:

kasza jęczmienna 100 gramów
pieczarki 350 gramów
cebula 1 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
woda 2 litry
ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
marchew 2 sztuki
por 1 sztuka
olej rzepakowy
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
koperek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z pieczarkami

Mięso umyć, zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz plasterki pora. Wsypać kaszę. Gotować ok. 45min na małym ogniu.

Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić ok. 5 minut.

Dodać do zupy, gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 04.11.2013 23:50
Nie przepadam za krupnikiem, ale Twój wygląda przepięknie
eMMe 04.11.2013 16:17
Moja ulubiona zupa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak