Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Ślimak' ze szpinakiem i trzema serami.

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony 450 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
serek śmietankowy 100 g
camembert 120 g
gouda 150 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: "Ślimak' ze szpinakiem i trzema serami.

1. Cebulę drobno siekamy. Smażymy na oleju do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak, podlewamy 1/2 szkl. wody i dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Żółty ser ścieramy na tarce, camembert kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy, dopóki sery się nie roztopią. Dodajemy na koniec serek śmietankowy(taki kanapkowy twarożkowy).
4. Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do szpinaku.
5. Całość przyprawiamy oraz dodajemy śmietanę.
6. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy w szerokie pasy(4-5cm) - na każdy z nich nakładamy farsz, zawijamy w długi rulonik.
7. Okrągłą formę smarujemy masłem lub olejem. Układamy przygotowane rulony z ciasta francuskiego w "ślimaczka" - miejscem sklejenia podłużnego do dołu :)
8. Gotowego "ślimaka" smarujemy jajkiem(wcześniej roztrzepanym widelcem) i posypujemy sezamem.
9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej obserwować ciasto - gdy nabierze złotego koloru - jest gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zChatyNaKoncuWsi 29.01.2014 11:40
Świetne ! To musi być pyszne :)
caralajna 13.01.2014 18:01
coś pysznego, i ładnie wygląda :)
anemon 11.01.2014 21:54
Świetny pomysł, bardzo mi się podoba.
Lukrecja29 24.12.2013 13:42
Ale mi narobiłaś smaka! Zaśliniłam się ! Cudowne danie! Musze to zjeść :D ZROBIĘ!
fotoviderek 07.12.2013 14:05
Takiego ślimaka szukałem, pycha :)
matesko 15.11.2013 12:09
ciekawy przepis
Jadwiga/Jaga85 11.11.2013 14:06
Pomysł rewelacyjny!!!
Alex_M 09.11.2013 17:58
fantastyczny farsz w tym ślimaczku :)
Stenka 08.11.2013 21:12
musi być pyszne
migotka28 08.11.2013 18:07
smacznie zakręcone
Klausia 08.11.2013 17:22
świetne, widząc po składnikach to jest coś dla mnie :) jak tylko dostanę szpinak to wypróbuję :)
Katarzyna40 04.11.2013 20:01
bardzo ciekawa potrawka
mysza75 04.11.2013 13:06
piękny ślimaczek
miroslawa 04.11.2013 04:42
super pomysłowe
babajaga1969 03.11.2013 20:31
coś smacznego i ciekawego tu widzę
Ania321 03.11.2013 17:30
niesamowicie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 03.11.2013 17:03
super pomysł
Ewa 03.11.2013 16:59
Piękne wykonanie.
Monika-twin 03.11.2013 16:23
fajny przepis
IwonaDD 03.11.2013 16:15
extra ślimak
patryska76 03.11.2013 16:08
Wygląda świetnie! I tak samo pewnie smakuje ;-)
Konczi 03.11.2013 16:07
pysznie się zapowiada :)
Mniam 03.11.2013 16:00
Bardzo efektowne i smaczne danie.
adelajda 03.11.2013 15:55
lubię takie kombinacje !!!
Renata9 03.11.2013 15:54
bardzo fajny i smaczny ten ślimaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak