Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel, czyli jabłkowa uczta:)

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
woda 3/4-1 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka
Nadzienie:
jabłka 0,6 kg
rodzynki 2 garście
cynamon 1 łyżeczka
masło 1/4 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
cukier 3 łyżki
masło 1 łyżka do posmarowania
Polewa:
masło 2 łyżki
miód 4 łyżki
orzechy włoskie 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel, czyli jabłkowa uczta:)

Kroki postępowania

1
Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, rozpuszczone mało i wodę. Zagniatamy ciasto. Konsystencją powinno przypominać ciasto na makaron.
Gotowe odstawiamy.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
2
Jabłka obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe plasterki.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cynamon, cukier oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
3
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą osobno cienko wałkujemy.
Krok 3 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
4
Na rozwałkowany prostokąt nakładamy kolejno: bułkę z masłem, rodzynki i jabłka.
Krok 4 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
5
Dodanie rodzynek
Krok 5 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
6
Dodanie jabłek.
Krok 6 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
7
Ciasto zwijamy jak roladę. Przekładamy na blaszkę.
Krok 7 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
8
Smarujemy rozpuszczonym masłem.
Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Gotowe strudle pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu strudle dekorujemy orzechową polewą. Odstawiamy, by polewa przystygła. Podajemy.
Krok 8 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto
9
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz pokrojone orzechy. Chwilkę razem smażymy (około 3-5 minuty). Gotową polewą dekorujemy ciasto.

Strudel kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy robiła go moja mama. Najlepiej smakował mi ze szklanka mleka:).
Krok 9 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.01.2017 09:15
Smakowicie kusząca;)
Jolanta40 09.12.2016 10:00
chętnie bym skosztowała
IZABELA29 30.10.2016 14:16
Bardzo apetyczna
pestka 30.10.2016 13:42
pyszny deser
Patrycja33 12.08.2016 23:12
rewelacja wyglada super!
Ada-Gaba 11.05.2016 21:43
Ale pyszności
Grazyna0211 07.05.2016 19:53
smaczny deser
ben-ka 11.12.2015 22:15
Zjadłabym z chęcią.
cukiereczek 03.10.2015 15:42
rewelacyjne ciasto
Tyszak 03.10.2015 11:53
Akurat na teraz :) sezon na jabłka zaczęty :)
dorrota 12.02.2014 22:57
bardzo fajny przepis
kornelcia 11.02.2014 17:22
Super ciasteczko..będę musiała zrobić
babajaga1969 09.02.2014 12:23
pyszne ciasto
smakołyk 03.02.2014 23:52
Poproszę o kawałek :)
as28 13.01.2014 12:13
mniam mniam
gusia1000 11.01.2014 22:30
Pyszne ciasto.
probofka 10.01.2014 09:26
bosko się prezentuje
Kolorowa 11.12.2013 12:04
ojjj aż 2x skomentowałam
Kolorowa 11.12.2013 12:04
ale świetny...zrobię taki zrobię !!
KasiaK90 01.12.2013 17:26
uwielbiam strudle
usmiech 27.11.2013 09:19
smaczne ciasto
gosia56 23.11.2013 10:06
ależ piękne ciasto
norweska20 22.11.2013 19:42
pięknie wyszedł
pawlito 18.11.2013 11:07
kocham takie pyszności
Klausia 11.11.2013 17:21
wygląda fenomenalnie :) aż nie mogę oczu nacieszyć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak