Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na sernik dyniowy zrobiony z twarogu sernikowego z wiaderka, musu dyniowego, mleka skondensowanego oraz budyniu. Pyszne, sezonowe ciasto.

Składniki:

masło 80 gramów
pure z dyni 300 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 200 gramów
mleko skondensowane 150 mililitrów
budyń śmietankowy 1 opakowanie
esencja waniliowa 2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
kakao do posypania 2 łyżki
herbatniki czekoladowe 200 gramów
twaróg 1 kilogram
jajko 3 sztuki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy

Sernik jest dość puszysty i aromatyczny. Spód zrobiony jest z herbatników czekoladowych. Masa dyniowo-serowa to kwintesencja jesiennych deserów. Sernik z dynią to świetne ciasto. Jeśli chcecie, aby masa była jeszcze lżejsza dodajcie śmietanki kremówki do masy, zmniejszając ilość twarogu.

Kroki postępowania

1
Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Sernik dyniowy foto
2
Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników.
Krok 2 - Sernik dyniowy foto
3

Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego!

Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.


Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30%, sernik będzie delikatniejszy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krok 3 - Sernik dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 05.03.2014 07:34
pięknie wyrósł! jest idealny !
mysza75 05.11.2013 16:45
piękny serniczek nie mogę sie napatrzeć :-)
gibli 02.11.2013 23:40
fajniutki:)
Poison1988 02.11.2013 19:52
wygląda wspaniale, chętnie przetestuję przepis :)
anemon 02.11.2013 16:01
Jeśli smakuje tak jak wygląda, a jestem pewna, że tak, to koniecznie muszę go wypróbować.
Alex_M 02.11.2013 14:49
uwielbiam dyniowe serniki :)
Kasia35 02.11.2013 09:34
wygląda zachęcająco
bietka 02.11.2013 09:33
wygląda pysznie
malaczarna23 02.11.2013 09:29
wygląda wyśmienicie:) zjadłabym kawałeczek
Mniam 02.11.2013 09:26
Muszę i ja w końcu zrobić, bo ten wygląda cudownie.
Aga-25 02.11.2013 08:38
dobry wypiek
Agnieszka-87-25 02.11.2013 08:22
rewelacyjnie wygląda
Sylwia26 02.11.2013 07:58
ślinka leci :)
Łucja 02.11.2013 07:48
prezentuje się doskonale :)
2milutka 02.11.2013 07:47
dyniowy dyniowy a ja dyni nie lubię ..czemu? tak ślicznie wyglada:)
msmors 02.11.2013 07:06
takiego jeszcze nie robiłam
Izabela9 02.11.2013 06:38
Ale pysznie wygląda.
aisoglam 02.11.2013 06:24
Pysznie wygląda :)
miroslawa 02.11.2013 04:49
kapitalny przepis, muszę go koniecznie spróbować, uwielbiam dynię
w mojej kuchni 02.11.2013 02:38
też pozwolę sobie przepis zabrać do księgi...
Lis 02.11.2013 00:30
Pysznie się zapowiada:)
migotka28 01.11.2013 23:04
piękny ten serniczek
SylwiaMagdaSabin 01.11.2013 22:57
super sernik
Ola1984 01.11.2013 22:47
Pure z dyni można zrobić tak, jak w tym przepisie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/299052/dyniowe-kopytka-z-pesto-ze-szpinakiem-i-chrupiacym-boczkiem.html
Ola1984 01.11.2013 22:46
Kolorowa, skorzystaj. Sernik jest delikatny, kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeden z najpyszniejszych serników jakie piekę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak