Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 300 g
cukier kryształ 11/2 szklanki
jaja 5 sztuk
śmietana kwaśna 1 szklanka
czekolada gorzka 200 g
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku
masa
cukier kryształ 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
masło 100 g
mleko skondensowane 1 puszka
Polewa:
masło 1/2 kostki
czekolada gorzka 200 g
mleko 4 łyżki
cukier trzcinowy 11/2 szklanki
orzechy włoskie 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami

Kroki postępowania

1
1. Ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo żółtka, ucieramy dalej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dolewamy do masy. Następnie wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wlewamy śmietanę.
Krok 1 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
2
2. Ubijamy białka jaj na sztywną pianę, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części i pieczemy osobno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
Krok 2 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
3
3. Po ostudzeniu kroimy obydwa ciasta na połowy, tak aby w sumie otrzymać cztery blaty.
Krok 3 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
4
4. Orzechy siekamy i prażymy na maśle.
Krok 4 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
5
5. Cukry mieszamy z miodem, podgrzewamy w garnku i zagotowujemy ciągle mieszając. Potem dodajemy masło.
Krok 5 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
6
5. Wlewamy mleko skondensowane.
Krok 6 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
7
6. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
Krok 7 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
8
7. Gorącą masę wylewamy na wszystkie blaty i nakładamy jeden na drugim.
Krok 8 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
9
8. Czekoladę roztapiamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.
Krok 9 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto
10
Smacznego !!!
Krok 10 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.10.2014 11:42
Ależ to ciasto musiało być pyszne!
as28 19.09.2014 13:49
fajne ciacho
artur7 12.02.2014 18:09
poprosze kawalek
artur7 18.01.2014 18:19
mniam mmiam
Malinka 30.12.2013 22:05
Zapewne bardzo smaczne, wygląda super!
adelajda 01.11.2013 18:37
super smaki ma Twój tort :)
Aleksandra/Olcia 01.11.2013 08:45
mniam mniam
berys18 01.11.2013 08:44
świetne ciacho
bietka 31.10.2013 08:23
wygląda rewelacyjnie :)
gosia1988 31.10.2013 08:00
pyszne ciasto
Poison1988 30.10.2013 19:52
same smakowitości - aż przełknęłam ślinkę :) super! :)
IwonaDD 30.10.2013 19:01
oblizuje się na sam widok tego cuda !
Stenka 30.10.2013 17:19
pyszne ciasto
ONY_za_kare 30.10.2013 17:18
ale pyszności!
Alex_M 30.10.2013 16:58
fantastyczne połączenie smaków, aż ślinka leci na sam widok :)
Łucja 30.10.2013 10:24
ale pyszne ciacho :)
Marta1986 30.10.2013 10:04
pyszne ciasto
Beatris 30.10.2013 09:57
Skusiłabym się na kawałeczek.
dodi 30.10.2013 09:13
jak zawsze super
babeczka007 30.10.2013 09:05
polce lizać :)
Krzysztof15 30.10.2013 08:53
super ,bardzo smaczne
as28 30.10.2013 08:37
palce lizać
gosia56 30.10.2013 08:26
napewno pyszne
Paolcia 30.10.2013 08:24
uwielbiam słodkości :)
Aga-25 30.10.2013 08:02
słodko i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak