Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki ziemniaczana szachownica

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
ziemniaki 1 kg
cebule duże 2
kasza manna 7 łyżek
jajko
sól
pieprz
koper świeży duży pęczek
wywar warzywny
masło łyżka
boczek 0,5 kg
kapusta czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki ziemniaczana szachownica

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w zgrabną kostkę i powoli topimy na patelni. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do smaku.
Kapusty w dwóch oddzielnych garnkach sparzamy wodą. Zdejmujemy liście na gołąbki.
Krok 1 - Gołąbki ziemniaczana szachownica foto
2
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, kaszę manną oraz podsmażoną na łyżce masła drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Gołąbki ziemniaczana szachownica foto
3
Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty białej i modrej, dodając do środka każdego gołąbka łyżkę wcześniej wytopionych skwarek.
Krok 3 - Gołąbki ziemniaczana szachownica foto
4
Gołąbki układamy w dwóch naczyniach żaroodpornych wyłożonych liśćmi kapusty- oddzielnie układamy gołąbki białe, oddzielnie ciemne.
Krok 4 - Gołąbki ziemniaczana szachownica foto
5
Ułożone gołąbki otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru warzywnego. Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty potrzebują nieco więcej czasu.
Krok 5 - Gołąbki ziemniaczana szachownica foto
6
Gotowe gołąbki układamy naprzemiennie, okraszamy boczkiem i posypujemy obficie posiekanym koperkiem- to właśnie on daje niesamowity smak całej potrawie. Smacznego!
Krok 6 - Gołąbki ziemniaczana szachownica foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.07.2015 00:07
apetyczna propozycja
iziona 27.10.2013 08:12
Robiłam ziemniaczane gołąbki, ale nie z taka kapustą, muszę spróbować :)
Christopher 26.10.2013 22:57
Ładna aranżacja .
Agnieszka_B 26.10.2013 20:25
Muszę przyznać, że jestem wielbicielką tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem. Ziemniaczanych nie próbowałam..
Pani Domu 26.10.2013 20:03
przepięknie wyglądają
Mniam 26.10.2013 19:31
Dla mnie to zupełnie coś nowego. Ale bardzo mi się to podoba.
anemon 26.10.2013 18:15
Robię i bardzo lubię gołąbki z ziemniakami i tak jak Ty uważam, że ze skwarkami z boczku smakują najlepiej. Lubię też z sosem z suszonych grzybów lub z kwaśną, gęstą śmietaną. Wydaje mi się, że do tych gołąbków sos pomidorowy nie pasuje. Dla mnie sos pomidorowy, to do klasycznych gołąbków z ryżu i mięsa.
halina17 26.10.2013 18:14
Dobry przepis na gołąbki, z modrą kapustą nie robiłam.
Jusiaa 26.10.2013 16:14
Robią apetyt :)
adelajda 26.10.2013 15:59
ciekawy przepis :)
Ewa 26.10.2013 15:33
Sasanko- ziemniaczane gołąbki najbardziej smakują mi w takiej wersji- okraszone jedynie boczkiem i posypane koperkiem. Można zaproponować do nich sos pomidorowy, ale to już nie to samo :)
quatro 26.10.2013 15:26
Świetne te gołąbki,muszę koniecznie wypróbować.
Konczi 26.10.2013 15:21
wyglądają czarująco, pewnie tak samo smakują :)
sasanka 26.10.2013 15:09
fajny pomysł z kolorami kapusty :) wiele razy widziałam w różnych programach TV gołąbki z ziemniaków i chyba czas w końcu je wykonać :)a polecasz może jakiś sos do nich czy ze skwarkami najlepsze?
idealme 26.10.2013 14:48
musi być dobre :D
Jadwiga/Jaga85 26.10.2013 14:44
Ale super pomysł:)
Izabela9 26.10.2013 14:34
Ale fajna propozycja.
Marta1986 26.10.2013 14:19
bardzo ciekawe
Cranberry 26.10.2013 14:11
cudnie podane :) p.s. ładny komplet obiadowy -mam taki sam :)
Ania321 26.10.2013 14:06
cieszą oko i z pewnością podniebienie :)
jussta 26.10.2013 14:03
pięknie wygląda!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak