Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane grzybki z nadziewanym udkiem
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,usuwamy kości i nadziewamy wystudzonym pieczarkowym farszem. Udka solimy po wierzchu i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st, od czasu do czasu skrapiając je wodą.
Młode, malutkie ziemniaki dokładnie myjemy, ostrym nożem obcinamy tak, aby nadać im kształt grzybka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwa, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz. Pozostałe warzywa (por, marchewka cukinia) myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy i skrapiamy również oliwa i wykładamy na wierzch na ziemniaczki. Pieczemy ok. 30 min w 200 st.
Gotowe danie przed podaniem układamy na talerzu tworząc dekoracyjne kwiatki z warzyw. Końcówki grzybków dekorujemy siemieniem lnianym .