Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane grzybki z nadziewanym udkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4
pieczarki 500 g
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
oliwa
ząbki czosnku 3
siemię lniane 1 łyżka
por 1 mały
marchewki 3 szt
cukinia 1 mała
szczypiorek 1/2 pęczka
ziemniaki młode
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane grzybki z nadziewanym udkiem

Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebule, szklimy na złoto, dodajemy pieczarki, dusimy bez przykrycia, aż nadmiar wody odparuje, doprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,usuwamy kości i nadziewamy wystudzonym pieczarkowym farszem. Udka solimy po wierzchu i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st, od czasu do czasu skrapiając je wodą.

Młode, malutkie ziemniaki dokładnie myjemy, ostrym nożem obcinamy tak, aby nadać im kształt grzybka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwa, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz. Pozostałe warzywa (por, marchewka cukinia) myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy i skrapiamy również oliwa i wykładamy na wierzch na ziemniaczki. Pieczemy ok. 30 min w 200 st.

Gotowe danie przed podaniem układamy na talerzu tworząc dekoracyjne kwiatki z warzyw. Końcówki grzybków dekorujemy siemieniem lnianym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 11.11.2013 22:28
cos dla mnie
elka72 25.10.2013 19:31
Piękna kompozycja:)
adelajda 25.10.2013 15:38
super pomysł !!
Konczi 25.10.2013 14:51
bardzo fajnie wyglądja na talerzu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak