Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z białą kapustą, kurczakiem i żółtym serem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól do smaku
ser żółty 80 g
śmietana 150 g
Czosnek suszony Prymat 1 łyżkeczka
Ciasto: mąka pszenna 1/2 szkl
mąka kukurydziana 3/4 szkl
jajko
margaryna 80 g
śmietana 1 łyżka
sól szczypta
mąka do zagniatania 2 łyżki
Nadzienie: 500 g
biała kapusta 500 g
filet z kurczaka 200 mielony
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z białą kapustą, kurczakiem i żółtym serem

Składniki podaję na formę o średnicy 25 cm i wysokości 3 cm:)

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 45 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (bez termoobiegu).

Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kapustę, przyprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ser żółty kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką lubczyku i odrobiną pieprzu kolorowego i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Do miski przekładamy usmażoną kapustę, mięso, ser żółty, śmietanę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto dajemy nadzienie z kapusty i mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (z termoobiegiem). Gotową tartę posypujemy startym na tarce serem żółtym. Podajemy z dowolną surówką i polaną np. ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 10.01.2014 11:37
smakowicie wygląda
Agata B 25.10.2013 22:14
dziękuję za miłe słowa!!! tarte polecam bo wyszła pyszna:)
V_kuchareczka 24.10.2013 20:52
świetny przepis
IwonaDD 24.10.2013 16:51
fajny przepis i połączenie smaków
Ania84 24.10.2013 16:38
z białą kapustą jeszcze nie próbowałam, uwielbiam tarty na słono!
malaczarna23 24.10.2013 15:55
zjadłabym taką wytrawną tartę :)
Jadwiga/Jaga85 24.10.2013 15:36
Super przepis!!!
aniagdz 24.10.2013 15:13
Pani przepisy bardzo przypadły mi do gustu:)!
Konczi 24.10.2013 15:08
to musi być pyszne !!!
nogawkuchni 24.10.2013 15:06
Bardzo ciekawa propozycja i przepis,wygląda smakowicie i z pewnością jest pyszna,chętnie bym spróbowała,bo jeszcze nie miałam okazji jeść takiej tarty.
sasanka 24.10.2013 14:36
Bardzo lubię takie wytrawne tarty :)
idealme 24.10.2013 14:19
pyszne!! naprawdę palce lizac :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak