Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jabłkami

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
masło rozpuszczone 0,5 kostki
drożdże 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
jajko 1 do smarowania
Nadzienie:
jabłka 2 kg
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
cykier do smaku (niekoniecznie)
kruszonka
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miedzy czasie ubijamy jajka z cukrem. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
Krok 1 - Drożdżówki z jabłkami foto
2
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Drożdżówki z jabłkami foto
3
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła
Krok 3 - Drożdżówki z jabłkami foto
4
. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną)
Krok 4 - Drożdżówki z jabłkami foto
5
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 5 - Drożdżówki z jabłkami foto
6
nakładamy nadzienie
Krok 6 - Drożdżówki z jabłkami foto
7
Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam przysmażonych jabłek z galaretką.
Krok 7 - Drożdżówki z jabłkami foto
8
NADZIENIE:
Jabłka obieramy ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Krok 8 - Drożdżówki z jabłkami foto
9
Tak rozdrobnione przekładamy do garnka i smażymy około 20 minut ( długość smażenia zależy od rodzaju jabłek- powinny być wyczuwalne delikatnie kawałki jabłka). Po tym czasie dodajemy galaretkę, zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i studzimy.
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski. Delikatnie rozcieramy je w dłoniach, by powstała posypka.
Krok 9 - Drożdżówki z jabłkami foto
10
Oczywiście najlepsze są z dużą ilością kruszonki, świeżo wyjęte z piekarnika. Moja córka Kasia uwielbia jeść je na śniadanie- jest to jej ulubione nadzienie. Obowiązkowo wypija do nich szklankę mleka.
Krok 10 - Drożdżówki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 11.05.2014 09:57
pysznie wyglądają
gusia1000 02.01.2014 21:31
Smacznie wyglądają.
pierniczkowo 24.10.2013 14:15
apetyczne drożdżóweczki :)
ana1 23.10.2013 20:27
bardzo fajne bułki
Renataj 23.10.2013 20:19
Z pewnością są bardzo pyszne
Kolorowa 23.10.2013 19:53
ale ładnie wyglądają !
mufinka79 23.10.2013 17:25
Cudne są te drożdżóweczki :)
malaczarna23 23.10.2013 17:11
ale bym zjadła.....kilka :D pychotka
Gracer 23.10.2013 16:11
takie mógłbym jeść codziennie
Agata3 23.10.2013 15:58
Małe cuda ;)
Konczi 23.10.2013 15:52
super się zapowiada, smacznie u Ciebie :)
Habibi 23.10.2013 15:42
...a wgłębienia w bułeczkach (dnem szklanki) robię dokładnie tak samo ;)
Habibi 23.10.2013 15:40
Prześlicznie się prezentują, aż chce się jeść... i to natychmiast :)))
Renata9 23.10.2013 15:05
pyszne te drożdżówki, ja też ostatnio piekłam z serem i z żurawiną i bardzo szybko zniknęły
IwonaDD 23.10.2013 14:59
dla mnie bomba!
nogawkuchni 23.10.2013 14:32
Z pewnością przepyszne,wyglądają bardzo apetycznie i kusząco,uwielbiam takie jabłkowe drożdżowe wypieki.
Olga_SK 23.10.2013 14:11
Prezentują się smakowicie :)
bietka 23.10.2013 13:08
pyszniutkie bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak