Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mafaldine ala bolognese

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron mafaldine 400 g
mięso mielone 500 g
pomidory w puszce 1 puszka
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
olej roślinny 3 łyżki
papryka czerwona 1/2 sztuki
sos sojowy 1/2 łyżki
przyprawa do sphagetti 1 łyżeczka
brokuły 150 g
ser gouda 15 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mafaldine ala bolognese

Makaron mafaldine gotujemy w osolonej wodzie do miękkości tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy.
Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:)

Wtedy apetycznie wyglądają .

Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak