Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ORZECHOWIEC

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl
cukier 2/3 szkl
jajko 2 szt
masło 125 gram
miód 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Warstwa orzechowa:
orzechy posiekane 250 gram
masło 75 gram
miód 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masa
mleko 3 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
mąka 1 łyżka
cukier 4 łyżki
masło 250 gram
dżem porzeczkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ORZECHOWIEC

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na stolnicę ,dodać cukier i masło i wysiekać aby masło połączyło się z mąką.Dodać jajka,miód i proszek do pieczenia połączony z sodą.Zagnieść szybko ciasto i podzielić na dwie równe części.
Krok 1 - ORZECHOWIEC foto
2
Na blaszce (25/40)wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować jedną część ciasta.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć blaszkę z ciastem na 10 minut.upiec na złoty kolor.Wyjąć i wystudzić.
Krok 2 - ORZECHOWIEC foto
3
W rondelku stopić masło,dodać cukier i miód zagotować aż cukier się rozpuści.Orzechy posiekać i dodać do do masła.Smażyć kilka minut cały czas mieszając aby się nie przypaliły.Drugą część ciasta rozwałkować w ten sam sposób jak pierwszy placek na takiej samej blaszce.Na wierzch ciasta rozsmarować gorącą masę orzechową.Wstawić do piekarnika na 10 minut w temp.180 st.C
Krok 3 - ORZECHOWIEC foto
4
Z mleka i pozostałych składników ugotować budyń.Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na puszysty krem.
Na dno blaski wyłożyć ciasto bez orzechów,pamiętając o zdjęciu papieru.Wierzch posmarować dżemem z czarnej porzeczki(może być inny).Wyłożyć krem budyniowy i wyrównać powierzchnię.Na krem wykładamy ciasto z masą orzechową (orzechy muszą być na górze),lekko dociskamy.Zakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce kilka godzin.Najlepiej smakuje na 3 dzień jak ciasto namięknie(nie zawsze doczeka do tego momentu)Smacznego....
Krok 4 - ORZECHOWIEC foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 25.06.2017 00:41
smaczne ciasto
Grazyna0211 09.06.2016 12:21
smaczne ciasto
Magda60 20.12.2015 13:11
skusiłam się i zrobilam
Ada-Gaba 12.07.2014 20:56
ulubione moje ciacho, pycha
kuklik 27.01.2014 19:46
pyszota smakta
Iwona32 11.01.2014 22:14
bardzo dobre
as28 21.12.2013 13:49
mniam mniam
Monika-twin 09.12.2013 11:06
musi byc przepyszne ciasto
rjustysia 24.11.2013 20:35
Ale fajny wałek! Pierwszy raz taki widzę :) ciasto super, uwielbiam orzechy w każdej postaci, szczególnie na słodko :)
IZABELA29 20.11.2013 08:33
pyszne ciasto
babajaga1969 17.11.2013 15:51
pyszny placek
Ziabela 14.11.2013 12:07
takie pyszności a ja znowu na diecie
cukiereczek 12.11.2013 18:51
wspaniałe ciasto
krystyna330 10.11.2013 13:25
Lubie takie smaczki :)
Ola1young 31.10.2013 15:16
zjadłoby się ,pycha :)
anemon 29.10.2013 17:13
Dzięki za odpowiedź, właściwie też tak myślałam, że włoskie będą najlepsze.
Juleczka20 29.10.2013 16:31
wygląda wyśmienicie pewnie też tak smakuje
Dorota37 28.10.2013 12:08
jakie pyszne ciasto
barbara11561 27.10.2013 00:41
@anemon-ja robię z orzechami włoskimi z innymi nie próbowałam:)
Katarzyna/kate1980 26.10.2013 20:03
apetycznie wygląda
anemon 26.10.2013 17:58
Ależ ono musiało być pyszne. A z jakimi orzechami robisz? Czy nie ma to znaczenia, bo z każdymi można zrobić?
Krystyna32 26.10.2013 13:22
apetycznie wygląda
olkaaa 26.10.2013 09:59
rewelacyjny deser
staropolanka5 26.10.2013 00:58
uwielbiam orzechowca
kate.500 25.10.2013 09:30
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak