Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana z grzybami leśnymi

5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kasza z grzybami leśnymi -zdrowy, aromatyczny posiłek. Ten przepis jest z grzybami leśnymi, suszonymi, które przed dodaniem do kaszy należy namoczyć. Jeśli masz świeże grzyby leśne, ten przepis też jest dla Ciebie.

Składniki:

kasza gryczana 150 gramów
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki 2-3 łyżki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
bulion warzywny 500 mililitrów
parmezan starty 1 łyżka
grzyby suszone 35 gramów
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana z grzybami leśnymi

Proste, szybkie danie z kaszy gryczanej, grzybów leśnych - które są głównym bohaterem tej potrawy oraz parmezanu i masła. Taka kasza to świetny posiłek sezonowy, jeśli właśnie nazbieraliście kosz grzybów leśnych. Można je zrobić z grzybów suszony, należy jednak wcześnie je namoczyć.

* Grzyby suszone można zastąpić świeżymi, ja użyłam suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków

1. Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.

2. Kaszę gryczaną ugotować w bulionie. Przelać na sito.

3. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.

4. Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.

Smacznego!

Zobacz inne pyszne dania z grzybami leśnymi:

Polędwiczki w sosie grzybowym

Zupa grzybowa

Pierogi z grzybami leśnymi

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 23.10.2013 22:20
Ciekawy pomysł na jesienne danie
aniagdz 20.10.2013 11:26
może nie moje smaki ale wygląda super, no i nazwa! szał;D
joanna30 20.10.2013 10:49
Pysznie :))
Ania84 20.10.2013 10:18
Grzyby są niezwykle aromatyczne zarówno świeże jak i suszone. Wygląda bardzo apetycznie :)
Paolcia 20.10.2013 09:56
mmmmmm smaczne :)
adelajda 20.10.2013 08:42
Musi być pyszne :)
Ola1984 20.10.2013 08:40
Pyszne to twoje kaszotto, ja najczęściej robię pęczetto ;) Ale za kaszą gryczaną musi być pysznie.
BezPszenicy 20.10.2013 08:00
wspaniale wyglada i zapewne równie wspaniale smakuje
miroslawa 20.10.2013 06:37
kapitalne danie
Noruas 20.10.2013 02:28
pięknie się prezentuje, fajne połączenie
gosia561 20.10.2013 00:23
ciekawa odmiana bo lubię takie połączenie
Izabela9 20.10.2013 00:08
U mnie też się zdarza takie kaszotto, pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak