Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane pieczarki z mięsnym farszem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 15 sztuk
udka z rosołu 2
marchewka ugotowana 1
cebula 1
masło 1 łyżka
jajko 2-3
przyprawy
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane pieczarki z mięsnym farszem

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i osuszamy, wyrywamy nóżki, a kapelusze pozbawiamy wewnętrznej harmonijki. Cebulę kroimy w niewielką kostkę i rumienimy na maśle. Obrane mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z usmażoną cebulą i niewielką marchewką, którą wcześniej ugotowaliśmy w rosole. Do zmielonego mięsa wbijamy 1 jajko, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku i mieszamy. Wedle potrzeby (zależy od konsystencji mięsa) możemy dodać nieco namoczonej bułki i jeszcze jedno jajko.
Krok 1 - Panierowane pieczarki z mięsnym farszem foto
2
Wydrążone pieczarki doprawiamy jarzynką oraz pieprzem, a następnie faszerujemy przygotowanym mięsem - dajemy go tyle, by uformować ładną kulę,proporcjonalnie do wielkości kapelusza.
Krok 2 - Panierowane pieczarki z mięsnym farszem foto
3
Przygotowane pieczarki panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Krok 3 - Panierowane pieczarki z mięsnym farszem foto
4
Smażymy na głębokim tłuszczu, ale na dość wolnym ogniu, do czasu aż panierka nabierze ładny, rumiany kolor.
Krok 4 - Panierowane pieczarki z mięsnym farszem foto
5
Ta przekąska smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno :)
Krok 5 - Panierowane pieczarki z mięsnym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.10.2013 11:14
bardzo mi się podoba ten pomysł! :)
V_kuchareczka 18.10.2013 22:01
świetny przepis
Magda24 18.10.2013 21:32
dobre - jadłam takie
ao_12 18.10.2013 21:28
robiłam kiedyś z mięskiem, idealne na imprezki
GOSIA18 18.10.2013 21:00
Ja robiłam z warzywami, pyszne
margaret 18.10.2013 17:44
ciekawy przepis:)
NatalkaC 18.10.2013 17:12
pozwolę sobie skorzystać z przepisu
ana1 18.10.2013 16:28
świetne kradnę przepis
iwi 18.10.2013 16:20
Smaczności ;)
aniagdz 18.10.2013 16:20
nigdy nie robiłam, super pomysł
Aleksandra/Olcia 18.10.2013 16:14
tez tak robie,uwielbiamy je
gibli 18.10.2013 16:10
pysznie wygląda:)
Renata9 18.10.2013 16:07
pyszne jedzonko
Agata
Agata 18.10.2013 15:52
Pyszności:)
cukiereczek 18.10.2013 15:51
bardzo apetyczne
Beatris 18.10.2013 15:51
Aż nabrałam na nie ochoty. Przepyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak