Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos sardynkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sardynki 1 puszka
bułka pszenna 1 kromka
mleko 2 łyżki
majonez 200 g
czosnek 3 ząbki
sól, cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos sardynkowy

Sardynki osączyć z oliwy. Kromkę bułki okroić ze skórki, zalać mlekiem i odlaną oliwą z puszki. Następnie odciśniętą bułkę, odsączone ryby i majonez miksować przez chwilę, aż powstanie gładki, jednolity sos. Ząbki czosnku obrać, podzielić na piórka, włożyć do sosu, wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na ok 2-3 godziny. Z gotowego, schłodzonego sosu wyjąć czosnek. Następnie przyprawić sos solą i cukrem wedle uznania. Czosnek można zastąpić sokiem z cytryny lub octem. Sos ten jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak