Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb sztokholmski

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
woda 150 g
zakwas pszenny razowy 150 g
mąka pszenna razowa 200 g
* CIASTO WŁAŚCIWE:
Zaczyn: 500 g
woda 250 g
miód 1 łyżka
sól 15 g
drożdże świeże 8 g
mąka chlebowa 440 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb sztokholmski

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie kuchennym na 12-20 godzin.

Wszystkie składniki ciasta właściwego, za wyjątkiem soli, wymieszać. Wyrabiać ciasto metodą Bertineta*, ok 6 minut. Ciasto powinno być luźne ale spoiste. Dodać sól i wyrabiać kolejne 4-5 minut.
Ciasto złożyć i umieścić w misce, przykryć i dostawić na 2 godziny. W połowie czasu ciasto raz złożyć.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich ukształtować bochenek, ułożyć w koszyczkach i zostawić na 1,5 - 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, mocno go naparować. Wstawić nacięte bochenki, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec 25-35 minut.
Smacznego :)


* Zagniatanie ciasta chlebowego metodą R. Bertineta polega na tym, by ciasto o wysokiej hydracji (czyli dużej ilości wody w stosunku do mąki) poprzez odpowiednie zagniatanie jak najbardziej napowietrzyć.

Rzadkie i lejące się ciasto należy umieścić na stolnicy, wsunąć pod nie palce obu rąk, pozostawiając kciuki na wierzchu i podtrzymując nimi ciasto unieść je w górę. Następnie upuścić tak aby to co było tyłem ciasta przed uniesieniem, stało się przodem przyczepionym do blatu. Szybkim ruchem zarzucić trzymaną w dłoniach część ciasta na tę przyklejoną do blatu. Całość obracać o 90 stopni i powtarzać unoszenie, uderzanie i energiczne zarzucanie ciasta.
Po kilku minutach ciasto wyraźnie zrobi się bardziej spójne i napowietrzone, aż ostatecznie będzie elastyczne i gładkie, odchodzące od ręki. Wyrobione ciasto ułożyć na blacie oprószonym mąką i stale obracając zwijać boki do środka, aż uformujemy kulę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.11.2013 17:49
piękny chlebek
fotoviderek 12.11.2013 07:54
Pyszny chlebek :)
Klausia 03.11.2013 17:45
wygląda na smaczny :D
Alex_M 23.10.2013 10:33
świetny chleb!
ONY_za_kare 22.10.2013 11:37
fantastyczny chlebek
margaret 17.10.2013 09:14
fajny chlebek:)
Magula 17.10.2013 08:53
super, nie ma to jak domowe pieczywko
Izabela9 17.10.2013 07:34
Nie ma to jak domowy chlebek.
babajaga1969 17.10.2013 07:02
świetny chlebek - zagniatanie ciekawie i dokładnie opisane
Łucja 16.10.2013 23:45
Anna to zagniatanie to całkiem fajna zabawa :) daje dużą satysfakcję :)
Sroczka 16.10.2013 23:14
Bardzo lubię domowe pieczywo.
Anna169Hosz 16.10.2013 23:06
Ale zabawa - to zagniatanie trochę mnie przeraża, ale chleb wyglada super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak