Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURA W GALARECIE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kury(nie tłustej) 1/2
marchew 1 nieduża
pietruszka
selera kawałek
cebula biała 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: KURA W GALARECIE

Oczyszczoną i umytą kurę dzielimy na ćwiartki, zalewamy trzema szklankami zimnej wody, dodajemy oczyszczone i opłukane jarzyny, solimy, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, studzimy w rosole. Z ugotowanej kury zdejmujemy skórę, mięso kroimy w kawałki. Zbieramy tłuszcz, cedzimy rosół przez gęste sitko, aby był klarowny. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w części gorącego rosołu, łączymy z pozostałym rosołem. Na dnie salaterki układamy marchew pokrojoną w talarki lub paski i listki zielonej pietruszki. Zalewamy paroma łyżkami gęstniejącego rosołu. Gdy całkowicie zastygnie, układamy mięso, zalewamy galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem podgrzewamy lekko dno salaterki, wyjmujemy galaretkę na płaski talerz i ostrym nożem kroimy na porcje. Podajemy jako przystawkę do obiadu lub na kolację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 19.09.2011 09:16
super
Justyna Jussstiii 19.09.2011 09:16
super
jola1512 26.04.2011 10:39
extra
aacaac 23.04.2011 06:55
polecam
gosia561 20.01.2011 22:44
mniam
jasiek 16.01.2011 22:48
muszę jeść galaretkę bo jest dobra na chrząstki
Allice 01.10.2010 19:10
bardzo lubię galaretkę drobiową, bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach podawana w postaci małych babeczek. :)
magical66 26.09.2010 11:11
pomysłowe, pierwsze słyszę muszę spróbować
kotlet 25.09.2010 15:59
polecam wszystkim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak