Przepis i sposób przygotowania na: tarta porowa z boczkiem
Kroki postępowania
Dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Chłodzimy je w lodówce ok godziny
Plastry boczku pokroić w drobne paseczki lub kostkę.
Boczek podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy pory przesmażamy razem chwilkę, dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości ok 7minut.
Na koniec doprawiamy do smaku dość mocno
Nakłuć delikatnie widelcem.
Do podpieczenia ciasto wyłożyć papierem i podsypać grochem, fasolą żeby nie zjechało.
Podpiekamy ok 10 minut w temp 180 st C
Doprawiamy ją do smaku sola, pieprzem i sypką papryka.
Część zalewy mieszamy z przestudzonymi porami
Na nich układamy pozostałe plastry boczku
Pieczemy na złoty kolor, ok 35 minut( czas w przybliżeniu, ponieważ ja piekę na oko, zawsze zapomnę sprawdzić czas)
Ja dodatkowo podaję do niej sos sezamowy z curry
*przepis znajduje się w mojej księdze- dla zainteresowanych :)
SMACZNEGO!!!