Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta porowa z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto słone
mąka 250 g
sól 1 łyżeczka
masło 125 g
jajko 1 szt
Farsz:
pory 4 szt
sól
pieprz
Zalewa:
jajko 2 szt
sól
pieprz
papryka mielona
jogurt naturalny 200 ml
boczek wędzony 10 plastry
boczek wędzony 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: tarta porowa z boczkiem

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z solą, następnie siekamy drobno z masłem.
Dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Chłodzimy je w lodówce ok godziny
Krok 1 - tarta porowa z boczkiem foto
2
Pory trzeba przekroić wzdłuż.
Plastry boczku pokroić w drobne paseczki lub kostkę.
Boczek podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy pory przesmażamy razem chwilkę, dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości ok 7minut.
Na koniec doprawiamy do smaku dość mocno
Krok 2 - tarta porowa z boczkiem foto
3
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na jeden duży blat, przy pomocy wałka przenieść go na formę, docisnąć i odkroić wystające boki.
Nakłuć delikatnie widelcem.
Do podpieczenia ciasto wyłożyć papierem i podsypać grochem, fasolą żeby nie zjechało.
Podpiekamy ok 10 minut w temp 180 st C
Krok 3 - tarta porowa z boczkiem foto
4
Z jogurtu ( lub śmietany kwaśnej 12 lub 18 proc) i jajek mieszamy zalewę.
Doprawiamy ją do smaku sola, pieprzem i sypką papryka.
Część zalewy mieszamy z przestudzonymi porami
Krok 4 - tarta porowa z boczkiem foto
5
Na podpieczony spód (ściągamy fasolę i papier !!), nakładamy pory wymieszane z zalewą/
Na nich układamy pozostałe plastry boczku
Krok 5 - tarta porowa z boczkiem foto
6
Pozostałą częścią sosu smarujemy niezbyt grubo wierzch tarty.
Pieczemy na złoty kolor, ok 35 minut( czas w przybliżeniu, ponieważ ja piekę na oko, zawsze zapomnę sprawdzić czas)
Krok 6 - tarta porowa z boczkiem foto
7
Tarta jest pyszna na gorąco lub na zimno.

Ja dodatkowo podaję do niej sos sezamowy z curry
*przepis znajduje się w mojej księdze- dla zainteresowanych :)


SMACZNEGO!!!
Krok 7 - tarta porowa z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.12.2016 10:46
smaczna tarta
ilka01 21.09.2016 23:28
pyszności .....
pawlito 19.01.2014 11:01
podziel się bo apetycznie wygląda
caralajna 16.10.2013 18:06
por i boczek w tarcie.. to musi być pyszne
ssylwiaa 16.10.2013 14:02
świetna ta tarta ;)
Ania84 16.10.2013 13:48
smaczne połączenie
Adamorek 16.10.2013 11:45
też robię i wszystkim smakuje
Marta1986 16.10.2013 11:30
smaczniutkie i pyszniutkie
kokoszka
kokoszka 16.10.2013 11:26
pyszna tarta
Michał2 16.10.2013 11:25
zjadłbym mniam
joanna30 16.10.2013 11:21
Musi byc pyszna :)
Mniam 16.10.2013 10:41
Pyszna tarta!
hahanka 16.10.2013 09:50
lubię dania z porem, dodaje on fajnego smaku
Pietruszka 16.10.2013 09:38
pyszności!!!
2milutka 16.10.2013 09:33
super smaczna musi być:)
Izabela9 16.10.2013 09:30
Fajny pomysł na inna tarte.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak