Sposób przygotowania

Mąkę przesiekać z tłuszczem i cukrem, dodać żółtka, startą skórkę cytryny, zagnieść ciasto, nie wyrabiając długo, uformować kostkę, wstawić do lodówki. Umyty rabarbar pokroić drobno, włożyć do rondla i rozgotować we własnym soku, dobrze odparowując nadmiar wilgoci. Dodać cukier i rozerwaną laskę wanilii, jeszcze chwilę gotować. Z ciasta odłożyć 1/3. Resztą-pokrojoną w plastry-wyłożyć tortownicę, miejsca złączenia zgniatając palcami. Nakłuć widelcem ciasto na dnie, wstawić do gorącego piekarnika(250 stopni), podpiec. Gdy ciasto się zaróżowi, wyjąć, posypać tartą bułką, rozłożyć usmażony rabarbar, znów posypać tartą bułką, przykryć płatkami ciasta, dopiec. Gdy ciasto z wierzchu lekko się zaróżowi, przykryć je sztywno ubitą pianą z białek i cukru. Wstawić do piekarnika na parę minut, tak aby piana się zaróżowiła.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    uwielbiam rabarbar :)
  • 8
    original
    Opublikowano

    kotlet

    super przepis
  • 4
    original
    Opublikowano

    magical66

    pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    bardzo lubie rabarbar
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jola1512

    pychotka
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    jadłam taką szarlotkę i jest pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    to musi byc pyszne ciasto :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !