Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki o grubości ok. 1 cm. Mięso pokroić w niewielką kostkę. Formę do zapiekania natłuścić, ułożyć połowę ziemniaków, oprószyć solą i siekaną zieleniną lub sproszkowanymi ziołami. Na warstwie ziemniaków rozłożyć mięso, przykryć resztą ziemniaków. Masło stopić, dodać curry i przesianą mąkę, chwilę podgrzewać, stale mieszając. Uważać, żeby nie przypaliło się. Dodać kilka łyżek zimnego mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować i dodać do niego curry. Zagotować, ubijając za pomocą trzepaczki. Zdjąć z ognia i dodać śmietankę, wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i curry - sos powinien być ostry. Zalać nim zapiekankę i z wierzchu posypać tartą bułką wymieszaną z serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Najlepiej podawać jako samodzielne danie.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Na pewno jutro wykorzystam przepis i zrobię pyszny obiad!
  • 8
    original
    Opublikowano

    plocia

    brzmi pysznie
  • 7
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    no no :) przepis zapowiada sie ciekawie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    no superr
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    urodziny się zbliżają ,ale wszystkich zaskoczę taką potrawą

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !