Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomby nadziewane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 2 szkl
drożdże 1 paczka
żółtko jajek 5 szt
olej 0,5 szkl
margaryna 1/4 kost
mąka 1 kg
sól
tłuszcz do smażenia
Farsz:
cebula posiekana 1 szt
mięso mielone 450 g
pieprz
pieczarki duszone na maśle g

Przepis i sposób przygotowania na: Bomby nadziewane

Żółtka rozetrzeć z drożdżami. Mleko, olej, margarynę, , lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki.
FARSZ
Pieczarki duszone na maśle, dodać do mięsa mielonego, i cebulkę zrumienioną na tłuszczu, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, na środek każdego placuszka nałożyć farsz i zlepiać okrągłe bomby. Zostawić aby bomby dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte bomby kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.02.2011 19:10
Też mi się ta nazwa podoba.
IlonaAlbertos 27.11.2010 23:41
Intrygująca nazwa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak