Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula w białym sosie po podlasku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 125 ml
masło 20 g
mąka 10 g
sól, pieprz
szalotka 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula w białym sosie po podlasku

SKŁADNIKI: * 50 dag cebuli (szalotki) * 1 dag mąki * 2 dag masła * 0,125 l mleka * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA :
1. Obrane małe białe cebulki włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą.
2. Gotować, aż będą prawie miękkie.
3. Wtedy wsypać płaską łyżeczkę soli, pogotować kilka minut, cebulki odcedzić.
4. Rozpuścić w rondelku masło, zaprawić mąką i smażyć parę minut, pilnując wszakże, aby mąki nie przyrumienić.
5. Wtedy wlać gorące mleko, dodać soli i pieprzu do smaku i gotować 2 minuty.
6. Wyłożyć gorącą cebulę na salaterkę i polać ją sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna210 10.12.2011 10:43
musze wyprobowac !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak