Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzeriny ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat szczypta
woda letnia 1 szkl.
sos pomidorowy
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
oliwa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cukier 1 łyżeczka
woda ok. 3 łyżek
Dodatki:
szpinak świeży 250 g
filet z kurczaka podwójny 1 szt.
mozzarella 2 kulki
pomidory suszone w zalewie kilka szt.
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
oliwa 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzeriny ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłą wodę i odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól oraz gałkę muszkatołową i mieszamy. Na środku kopczyka z mąki robimy wgłębienie i wlewamy podrośnięte drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 8-10 równych części i formujemy placki - spody do pizzerin.

Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty.
Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i liście szpinaku, smażymy około 1-2 minut aż zwiędnie i straci objętość, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Filety z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystudzenia.

Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, sól, cukier, zioła, szczyptę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły, dolewamy stopniowo wodę żeby delikatnie rozrzedzić sos. Gotowym sosem smarujemy spody do pizzy.

Na spodach układamy przesmażony szpinak, mozzarellę, kawałki kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.

Gotowe pizzeriny układamy na blaszce w odstępach.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.12.2016 17:03
Wyglądają bardzo wyjściowo :D
pestka 24.09.2016 00:11
pyszny obiad
Milena 16.07.2016 18:22
Pomysł na obiad trafiony w dziesiątkę :)
IZABELA29 24.06.2016 07:58
bardzo pyszne
Alex_M 06.03.2016 16:36
zjadłabym :)
ben-ka 01.01.2016 11:33
Takie na bogato:)
Grazyna0211 18.11.2015 16:57
bardzo smaczne
Dorota76 15.10.2015 16:52
pysznie to wygląda
ilka01 10.01.2015 09:30
wyglądają świetnie :) muszę koniecznie wypróbować przepis:)
as28 06.12.2014 20:01
fajne pizzerini
malaczarna23 22.08.2014 14:49
Rewelacyjne pizzeriny
Maniek2 02.03.2014 18:12
napewno pyszne
Melania 22.02.2014 21:44
Bardzo smakowicie wyglądają :)
Margaretkaw 22.02.2014 21:41
Wyglądają przepysznie :)
Stenka 04.02.2014 18:58
fajny przepis
paula99926 23.01.2014 20:28
mniam mniam, ale apetyczne!
Ola1984 19.01.2014 10:54
Pyszne te pizzerinki :)
rjustysia 16.01.2014 14:30
naprawdę pysznie się prezentują :)
tomek18 06.01.2014 09:25
wspaniałe pizzerki
Anna133 10.12.2013 18:16
wygladają znakomicie
mela25 30.11.2013 16:09
super przepis
msmariusz 02.11.2013 22:21
wygląda apetycznie
Jodaj 24.10.2013 16:30
ale pyszniutkie pizzerki
mysza75 17.10.2013 12:56
świetne pizzeriny
mufinka79 14.10.2013 18:28
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak