Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki przekładaniec z morelami

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blat jasny:
mąka pszenna 160 g
cukier puder 60 g
masło 60 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat ¼ łyżeczki
jajko 3 szt.
Blat herbatnikowy:
kajmak 450 g
masło 100 g
jajko 5 szt.
cytryna 1 szt.
Masa morelowa:
morele 1,4 kg
cukier kryształ 200 g
krem budyniowy
masło 200 g
mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 szt. (80 g)
Składniki dodatkowe:
czekolada mleczna do dekoracji
melisa świeża do dekoracji
herbatniki 150 g
kisiel 1 morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Słodki przekładaniec z morelami

Kroki postępowania

1
Do misy wbić jaja. Dodać śmietanę i zmiksować.
Krok 1 - Słodki przekładaniec z morelami foto
2
Do masy jajecznej dodać cukier puder, roztopione i przestudzone masło, a na samym końcu przesianą mąką pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Krok 2 - Słodki przekładaniec z morelami foto
3
Przygotowaną masę rozsmarować na dnie formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 15 - 20 minut. Ostudzić.
Krok 3 - Słodki przekładaniec z morelami foto
4
Przygotować blat herbatnikowy. Ciastka pokruszyć.
Krok 4 - Słodki przekładaniec z morelami foto
5
Masło roztopić i dodać do herbatników. Wymieszać i rozłożyć w formie do pieczenia (najlepiej w tej samej, w której pieczone było ciasto jasne). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Wyjąć.
Krok 5 - Słodki przekładaniec z morelami foto
6
Kajmak wyłożyć do misy. Dodać do niego całe jaja oraz sok wyciśnięty z cytryny. Połączyć składniki. Wyłożyć na podpieczony 'blat' herbatnikowy.
Krok 6 - Słodki przekładaniec z morelami foto
7
Ponownie wstawić do piekarnika (temperatura pozostaje bez zmian) i piec kolejne 15 minut.
Krok 7 - Słodki przekładaniec z morelami foto
8
Morele obrać, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Przełożyć do rondla, dodać cukier oraz pół szklanki przegotowanej wody i prażyć na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 8 - Słodki przekładaniec z morelami foto
9
Do moreli dodać kisiel. Wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć przygotowaną masę na upieczony spód.
Krok 9 - Słodki przekładaniec z morelami foto
10
Ugotować budyń i ostudzić (można to zrobić kilka godzin wcześniej).
Masło utrzeć na puszystą masę.
Krok 10 - Słodki przekładaniec z morelami foto
11
Do masła po łyżce dodawać ostudzony budyń. Ucierać tak długo, aż powstanie gładki krem. Rozsmarować go na masie morelowej.
Krok 11 - Słodki przekładaniec z morelami foto
12
Na kremie budyniowym delikatnie ułożyć upieczony blat herbatnikowy. Wierzch ciasta udekorować czekoladą i listkami świeżej melisy.
Krok 12 - Słodki przekładaniec z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.03.2015 20:02
Wspaniałe ciasto
wyattearp 12.10.2013 20:14
pysznie wygląda
Katarzyna34 12.10.2013 19:42
super rewelacja
tatiana2 12.10.2013 12:08
Twoje ciasta wyglądają naprawdę smacznie :)
Beatris 12.10.2013 11:21
Wspaniałe ciasto...
aniagdz 12.10.2013 10:16
wygląda...mega;)
lara 12.10.2013 09:30
bardzo efektowne ciasto
Konczi 12.10.2013 09:09
to musi być pyszne !!!
Lis 11.10.2013 23:33
jejku zjadłabym z chęcią:)
w mojej kuchni 11.10.2013 23:02
smakołyki pyszne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak