Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec borówkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
margaryna 10 dag
mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
aromat waniliowy 3 krople
jagody 3/4 litra
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
żółtko jajek 2 sztuki

Lukier:

cukier puder 200 gramów
woda 5-6 łyżek

Porada

Robiąc lukier można dodać wodę albo te same proporcje soku z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec borówkowy

Mąkę przesiać do miski i zrobić dołeczek w środku. Mleko zagotować.

Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę ciepłego mleka. Całość rozetrzeć i przelać do dołeczka zrobionego w mące. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką, aby drożdże mogły zacząć pracować.

Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Ciepłe (ale nie gorące) dodać do rozczynu wraz z jajkiem i żółtkami, cukrem, szczyptą soli i aromatem. Wyrabiać ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki.

Odstawić do wyrośnięcia.

Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt i nałożyć równomiernie borówki. Zwinąć w rulon i przenieść do wysmarowanej masłem tortownicy i posypanej bułką tartą (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu można odwrócić do góry dnem i polać sporządzonym lukrem.

Przygotowanie lukru:

Cukier puder wsypać do miski. Dodawać stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucierać lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody/soku, jeśli za rzadki odrobinę cukru pudru. Konsystencja lukru jest właściwa wtedy, gdy z łyżeczki spływa strumieniem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 29.08.2013 22:12
Extra słodkość
Motorek 21.07.2013 12:47
bardzo smaczny
IZABELA29 31.05.2013 20:50
I DO TEGO SZKLANKA ZIMNEGO MLEKA
romanrafal
romanrafal 31.05.2013 17:19
fajny przepis
IKrakowianka 23.03.2013 20:49
wygląda bardzo fajnie
barbara11561 26.02.2013 01:00
bardzo pyszne ciasto:)
ankaryba 28.02.2012 23:51
fajnie wygląda
ewaa 01.01.2012 16:05
super
IZABELA29 05.12.2011 09:19
świetny
Elżbieta17 08.11.2011 11:40
Super deser:)
misia53 19.08.2011 21:07
anemonku jak zmierzę to ci napiszę średnicę ale powiem teraz ,że jest to większa, bo mam mniejszą jeszcze.
anemon 12.08.2011 11:45
Powiem krótko - przepiękny i muszę koniecznie go wypróbować. Misiu napisz proszę, jaką pojemność ma Twoja forma na wieniec, ja nie mam takiej i nie wiem, która z moich byłaby odpowiednia.
Teresa19 18.07.2011 19:07
REWELACYJNY
ben-ka 12.05.2011 13:32
fajną masz tą formę do ciasta.
maciek7 26.03.2011 14:25
pycha
Koper 22.03.2011 19:22
piękny i smakowity
mysza666 15.01.2011 19:09
Wygląda pięknie:)
Ewelina47 11.12.2010 17:58
ciekawy
Ewa104 08.08.2010 12:49
Rewelacyjnie musi smakować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak