Sposób przygotowania

-Biszkopt:
4 żółtka
2 całe jajka
70 g cukru
2 cukry waniliowe (po 7 g)
80 g mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-Beza:
4 białka
80 g cukru
szczypty soli
-Krem.
500 ml słodkiej śmietanki 36%,
łyżka cukru pudru
1 małe opakowanie usztywniacza do bitej śmietany.
- dżem porzeczkowy
- owoce porzeczki i listki mięty

Biszkopt: Przy pomocy miksera, jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Beza: z białek i cukru i szczypty soli - ubić gęsty krem bezowy.

Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną i całą pokryć papierem do pieczenia. Margaryną smaruje się tylko po to, by papier się nie ślizgał po blasze.
ZMIERZĆ DŁUGOŚĆ POSIADNEGO W DOMU PÓŁMISKA!!!
Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób: zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości \"warkocz\" ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową. TO NIE MUSI BYĆ ROBIONE POD LINIJKĘ!!!
Ja zrobilam 3 warstwy biszkoptu i 3 warstwy bezy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 (max. 170 stopni) i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.

Gdy ciasto przebywa w piecu, ubić śmietankę z paczuszką usztywniacza do bitej śmietany, cukrem pudrem.
Ostudzone na papierze ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na dwie równe części - pasy.
Pierwszą położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zedrzeć. Cienko posmarować dżemem. Na to nanieść 1 cm warstwę bitej śmietany. Dac owoce. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować śmietaną i posypwac owocami. Wstawic do lodówki.

Komentarze

  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Wygląda bosko!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    suuuper!!! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    oj pięknie wygląda. z rana taki widok to katorga :( ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    matko, jakie pyszności :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    ale pychotka
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    wygląda przepysznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    wyglada idealnie :) chciala bym jej skosztowac :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jarek4

    aż ślinka leci
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    sądząc po zdjeciach musi byc pyszna, wypróbuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda bardzo apetycznie ,dla takiego ciasta warto zadać sobie trochę trudu ,żeby je zrobić
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    wygląda smakowicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !