Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż orientalny z szaszłykami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 0,5 szkl
ryż dziki 0,5 szkl
makaron nitki 1 garść
masło 1 łyżka
filet z kurczaka 250 g
sól
pieprz
papryka mielona
jajko 1 szt
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
kostka rosołowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż orientalny z szaszłykami

Ryż moczymy w letniej wodzie ok 15 min następnie odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy surowy makaron i rumienimy na brązowo. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową i wlewamy pół szklanki wody. Dodajemy ryż i mieszamy. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i nabijamy na wykałaczki do szaszłyków. Oprószamy papryką, solą i pieprzem. Zanurzamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z ogórkami w occie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 22.11.2013 23:56
ryż ma taki wspaniały zapach i smak rumienionego masełka
kkamila 12.10.2013 23:50
takich szaszłyków jeszcze nie próbowałam
Ania84 10.10.2013 18:37
polecam bo i ryż i szaszłyki świetnie smakują
kokoszka
kokoszka 10.10.2013 16:45
pysznie wyglada
IwonaDD 10.10.2013 16:08
pyszne danie
Adamorek 10.10.2013 15:38
fajny taki inny ryż
ssylwiaa 10.10.2013 15:32
świetny pomysł na obiad! ;)
Karolcia12 10.10.2013 15:25
takiego dania jeszcze nie próbowałam
Cranberry 10.10.2013 15:24
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak