Sposób przygotowania

Ziemniaki utrzeć w malakserze na miałko ( lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ). Sitko wyłożyć gazą i zostawić na nim pulpę ziemniaczaną na 15 minut by odciekła . Zwinąć gazę i odcisnąć ziemniaki .Włożyć do miski .Dodać jajko i mąki ( Niektórzy czekają aż sok z ziemniaków się ustoi i można go zlać zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną – i to ją dodają do klusek .Mnie się nie chce –czekać- daję mąkę ziemniaczaną – na jedno wychodzi ).Dobrze wymieszać .
Nastawić osoloną wodę w dużym garnku .
Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .
Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 5 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Mój mąż uwielbia takie kluski
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wyglądają bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !