Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z makreli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wody 1 szkl
kostki masła 1/2
mąki 1 szkl
sól
jajko 3
makrela wędzona 1
trochę natki pietruszki
czosnak do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z makreli

Przygotowujemy ciasto. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, rozpuszczamy w niej masło. Do wody z masłem dodajemy przesianą mąkę, szybko ucieramy, podgrzewamy na małym ogniu, starannie mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy.
Do ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy i dodajemy do przestudzonego cista wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natką pietruszki. Mieszamy
Łyżką nabieramy masę i kładziemy ją na gorący olej. Smażymy na głębokim tłuszczu, tak jak tradycyjne pączki.


Pączki są dobre do warzyw, ryby po grecku lub do leczo:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.02.2011 18:20
ciekawe jak smakuje
Izabela/bella81 22.11.2010 22:19
coś innego-ciekawy przepis:)
agnieszka189 30.07.2010 10:40
ciekawa jestem ich smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak