Sposób przygotowania

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce .
Na talerzu układać uszka i zalewać zupa rybną .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    Oryginalny przepis.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    z rybką uszek nie robiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Muszę wypróbować do zupy rybnej.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !