Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z brukwi z brukselką :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ niewielkiej brukwi ( lub ¼ większej ),10 brukselek,1 płaska łyżeczka soli ,2 łyżki masła,pieprz mielony,koperek zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z brukwi z brukselką :

Wyczytałam gdzieś w opisach kuchni angielskiej ,że brukiew doskonale komponuje się ze smakiem brukselki – nawet niewielka ilość gotowanej brukselki dodana do puree z brukwi zdecydowanie podnosi smak
Brukiew obrać i pokroić w słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem .Posypać drobno pokrojonym koperkiem .

Podawać jako samodzielne danie wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie wieprzowej lub wołowej z sosem ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.02.2011 16:57
Ciekawe
Anita21 27.01.2011 12:18
super musze to zrobic mężowi
ZEWA 21.08.2010 13:54
Pamiętam jak byłam mała to chodziliśmy na pola i wyrywaliśmy brukwie. Ale nam to smakowało.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak