Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowe piersi z kurczaka z patelni grillowej :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka ( podwójna ),2 łyżki oliwy,1 łyżeczka sosu sojowego,½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki ,1 łyżeczka miodu ,6 małych połówek brzoskwiń z syropu
6 łyżeczek konfitury z żurawiny do mięs ,½ szklanki syropu z brzoskwiń

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowe piersi z kurczaka z patelni grillowej :

Pierś przekroić na pól w poprzek . Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso . Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki ( na całą noc –minimum 3 godziny ). Rozgrzać patelnię grillowi i piec mięso po 5 minut z każdej strony Przykryte pokrywką ) .Potem podlać mięso kilkoma łyżkami syropu , przykryć i smażyć dalej ok. 5 minut . Odkryć – obrócić mięso na drugą stronę i znów podlać kilkoma łyżkami syropu i smażyć przykryte 5 minut .Dolać resztę syropu i dosmażyć pod przykryciem 10 minut przy lekko uchylonej pokrywce by syrop odparował prawie w całości . Tak przygotowane piersi nie są suche a mają wszelkie walory smakowe piersi grillowanych . .

Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe ( z ryżem na sypko lub ziemniakami pieczonymi ) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 17.07.2012 20:55
super
czekoladka_m 16.04.2012 14:04
Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie;):)
AGNIESZKA144 16.06.2011 17:22
super wyglądają i równie dobrze zapewnie smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak