Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 4x160 g
marynata
oliwa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
orzeszki pini (prażone) 2 łyżki
sok z cytryny 0,5 szt.
pozostałe składniki:
ser Taleggio 600 g
figi świeże 8 szt.
jasny krem balsamico 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
bazylia 4 gałązki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Dojrzałe i świeże figi obrać i pokroić na cząstki.
Łososia piec około 10 minut w temperaturze 180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi, smażyć około 2 minuty. Na końcu dodać jasny krem balsamico.
Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kicius 06.02.2014 08:17
wygląda apetycznie
marcia7 04.10.2013 16:02
pyszna jest ta rybka
sylwia_mc 04.10.2013 15:26
chętnie bym spróbowała
idealme 04.10.2013 15:02
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak