Sposób przygotowania

Przyszła pora na ogórki małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :
Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !