Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ferrero Roche

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

alkohol 0,5 kieliszka
białko 6 szt
żółtko jajek 5 szt
cukier 0,5 szkl
margaryna 15 dag
gorzka czekolada 1 szt
mąka pszenna 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa I
mleczna czekolada 1 szt
mleko 3/4 szkl
margaryna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 1 łyżka
cukier puder 5 łyżeczek
margaryna 20 dag
spirytus do smaku
Masa II
mleko 2 szkl
śnieżka 2 szt
kakao 1 łyzka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder 3 łyżeczki
woda 3 łyzki
woda 1/4 szkl
DODATKOWO:
biszkopty podłużne 1 opakowanie
napar z kawy do nasączenia bis
orzechy włoskie 10 dag
orzechy włoskie 10 mielone
orzechy 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ferrero Roche

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Krok 1 - Ferrero Roche foto
2
Orzechy dodać do ciasta.
Krok 2 - Ferrero Roche foto
3
Czekoladę roztopić i ostudzić dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 3 - Ferrero Roche foto
4
Dodać mąkę z proszkiem.
Krok 4 - Ferrero Roche foto
5
Dodać alkohol.
Krok 5 - Ferrero Roche foto
6
Na końcu ubite białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty.
Krok 6 - Ferrero Roche foto
7
Masa I:
Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać.
Krok 7 - Ferrero Roche foto
8
Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając.
Krok 8 - Ferrero Roche foto
9
Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić.
Krok 9 - Ferrero Roche foto
10
Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić.
Krok 10 - Ferrero Roche foto
11
Czekoladę połamać i rozpuścić w reszcie mleka i wystudzić.
Krok 11 - Ferrero Roche foto
12
Margarynę utrzeć z orzechami.
Krok 12 - Ferrero Roche foto
13
Dodać masę jajeczną.
Krok 13 - Ferrero Roche foto
14
Dodać spirytus i czekoladę zmiksować.
Krok 14 - Ferrero Roche foto
15
Masa II:
Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu
Przełożenie:
Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto
Krok 15 - Ferrero Roche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.11.2016 15:56
super ciasto
Ewelina1991 21.06.2014 08:27
bardzo pracochłonny ale rewelacyjny smak!!!
rutynka 15.04.2014 13:46
mm nie bo w gębie:)
07.03.2014 18:21
na pewno smaczne !
Lis 07.02.2014 21:06
Muszę zrobić te ciacho, a skoro ma w sobie czekoladę, a ona jest zrobiona z kakaowca, który jest rośliną to przecież to tak jakby się jadło owoce:)
pawlito 07.02.2014 09:15
chętnie bym dołączył do spożycia tego ciasta
smakołyk 31.01.2014 11:49
Pyszności :)
stokrotka 28.01.2014 12:35
ale pyszne ciacho!
danusia19671 23.01.2014 16:06
Takie desery to lubię
mat96uk 22.01.2014 21:00
daj kawałeczek :O
karolina1869 16.01.2014 21:00
wygląda bosko
Edith85 13.01.2014 10:34
rewelacyjne ciacho :)
agnieszka131919 13.01.2014 08:12
fajnie wygląda
Czyki 07.01.2014 13:17
Ale kusi to ciacho:)napewno ma malutko kalorii:) i z taka świadomością je zrobię:)
rutynka 07.01.2014 13:03
wygląda rewelacyjnie! :)
Małgorzata106 05.01.2014 10:23
super ciasto
Aleksandra/Olcia 22.12.2013 16:24
super ciacho
Lukrecja29 02.12.2013 15:04
Och cudne ciacho! Już sobie wyobrażam jego smak! Muszę je mieć MUSZĘ !!
EwelinkA_93 18.11.2013 22:49
pyszności! :-)
Milka100 08.11.2013 18:44
Poproszę o duży kawałek:)
reniatka 07.11.2013 16:40
pracochłonne ciasto ale warto świetnie sie prezentuje
msmariusz 07.11.2013 00:51
pracochłonny jest na pewno
mariel78 29.10.2013 21:11
bardzo fajne ciacho
krystyna330 25.10.2013 20:54
szybki i na pewno smaczny deser
agnieszka214 18.10.2013 13:56
musi byc naprawde pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak