Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszczyk

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki czerwone 1,5 kg
udko z kurczaka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 0,5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
ziele angielskie
sól, pieprz
ocet winny
DODATKOWO:
fasola według uznania
natka pietruszki do dekoracji
grzyby suszone 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszczyk

Na udku i włoszczyźnie gotujemy rosół.

Grzyby moczymy na noc. Namoczone gotujemy, po czym studzimy.

Buraki obieramy, kroimy w cieknie plasterki, zalewamy wodą do ¾ wysokości. Dokładamy 1,5 łyżki octu i sporządzamy wywar. Gotowy odcedzamy.
Z gotowego rosołu wyjmujemy mięso oraz warzywa. Do czystego dodajemy wywar spod grzybów oraz buraczków. Całość doprawiamy do smaku.

Dodatkowo: fasola , natka pietruszki

Fasolę moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Przed podaniem potrawy groch odcedzamy. Porcjujemy na talerze. Podajemy zalany barszczykiem.
Całość posypujemy natką pietruszki.




Nie wyobrażam sobie wigilii bez czerwonego barszczyku. W ten wyjątkowy wieczór podaję go z fasolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2014 00:40
Lubię i gotuję.
joanna30 03.10.2013 08:55
Z fasolą jeszcze nie jadłam, u nas podaje się z uszkami ale barszczyk uwielbiam :)
caralajna 03.10.2013 07:16
barszcz wigilijny na kurczaku? ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak