Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany chrust

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki ugotowane w mundurkach sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany chrust

Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę lub zetrzeć przez sito. Dodać przesianą mąkę i żółtko, osolić. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy ziemniaczanej. Na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 centymetra i pokroić na niewielkie romby, naciąć w środku. Smażyć w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, tak, aby chrust był całkowicie zanurzony. Ziemniaczany chrust można podawać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych lub jako samodzielne danie z dodatkiem śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 28.05.2011 20:31
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak