Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwą i solą morską

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domową focacię z oliwą i solą morską. Z takiej focacci na zimno możecie także przygotować pyszne kanapki.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 20 g
mleko 100 ml
oliwa 4 łyżki
woda letnia 250-300 ml
Dodatki:
oliwa do pokropienia
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwą i solą morską

Mleko podgrzewamy tak żeby było letnie.
Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z mlekiem.
Odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować i urosły.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą.
Dolewamy podrośnięte drożdże z mlekiem, oliwę oraz ciepłą wodę, stopniowo, ciasto powinno być dość luźne.
Całość wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia (wym. 26x33 cm) smarujemy oliwą i wykładamy wyrośnięte ciasto, dociskając palcami tak, aby ciasto było rozłożone równomiernie.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W cieście robimy wgłębienia palcem lub końcem trzonka od łyżki drewnianej.
W dziurki wlewamy po 1-2 krople oliwy z oliwek i posypujemy całość gruboziarnistą solą morską.

Focaccię wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut aż się ładnie zarumieni.
Gotową i jeszcze ciepłą foccacię podajemy z oliwą wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami i czosnkiem.

Z focacci na zimno możecie także przygotować pyszne kanapki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 05.12.2016 00:40
ciekawy przepis
ben-ka 24.03.2016 08:58
Chętnie bym spróbowała.
Adamorek 18.02.2014 17:26
ciekawy pomysł
Klausia 10.12.2013 12:02
bardzo ciekawy przepis, przywołuje moje ukochane Włochy :)
Mniam 01.10.2013 16:51
Ciekawy wypiek.
aniagdz 01.10.2013 15:38
i można poczuć odrobinę Italy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak