Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w sosie z zielonym pieprzem i trawą cytrynową :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 łyzki masła,1/2 szklanki ( 100 mll ) słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %
3 łyżeczki suszu trawy cytrynowej
Sos pieczeniowy ciemny
bulion wieprzowy 1 kostka
woda 800 ml
mięso wieprzowe 40 dag (chude, od szynki)
marchew 3 szt.
pietruszka 1 szt.
seler kawałek
por 1/3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie z zielonym pieprzem i trawą cytrynową :

Mięso, warzywa, kostkę bulionową zalać wodą i gotować na średnim gazie aż mięso będzie bardzo miękkie .Odlać 2/3 szklanki wywaru i ostudzić.
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić marynowany pieprz ( 1 łyżeczkę )i chwilę smażyć . Wlać przecedzony wywar z trawy cytrynowej .
Sos rozrobić w chłodnym wywarze ( dokładnie by nie było grudek ) i wlać do rondelka z masłem. Gotować na małym gazie 10 minut. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku.
Mięso podgrzane w pozostałym wywarze wyjąć , przekroić na 4 plastry. Podawać polane sosem z ziemniakami z wody i marchewka z wywaru pokrojoną w słupki .Posypać pokrojoną natką pietruszki i resztą marynowanego pieprzu
Moim zdaniem traktowanie gotowych sosów jako bazy do zrobienia swojego jest doskonałym pomysłem. Traktujemy je jako bazę ( tzn. przyprawy + mąka do zagęszczenia )- dosmaczając śmietanką , masłem, wywarem lub tłuszczem z pieczenia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 30.07.2011 14:07
ach! pysznie to wygląda! :)
etka 05.01.2011 09:22
piekne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak